Het werkblad is het eerste wat opvalt wanneer je de keuken in loopt. Het blad zet de sfeer van de keuken. Er zijn veel verschillende materialen waar een werkblad van gemaakt kan worden, bijvoorbeeld kunststof, graniet en composiet. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en verschilt in onderhoud. Een keuken wordt natuurlijk vaak en veel gebruikt, daarom moet het werkblad goed tegen een stootje kunnen. In deze blog wordt er uitgebreid stilgestaan bij verschillende materialen werkbladen en het onderhoud hiervan. Zo ben jij goed voorbereid bij het kiezen van een werkblad voor jouw nieuwe keuken en weet je meteen hoe je deze zo mooi mogelijk houdt!
Voor welke keuze ga jij in jouw keuken?
Kunststof
Een kunststof werkblad is aantrekkelijk omdat deze scherp geprijsd is. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden qua modellen en is er een grote keuze in kleuren en randafwerkingen. Een kunststof werkblad is licht van gewicht en watervast. Dit werkblad kun je het best dagelijks reinigen met de Dekker Laminaat-reiniger of met een schoon sopje van groene Dreft. Het is wel belangrijk dat het werkblad goed drooggemaakt wordt met een schone en droge doek of met keukenpapier. Het nadrogen is essentieel: het zorgt ervoor dat het resterende vuil en zeep- en waterresten worden geabsorbeerd. Zo houd jij jouw kunststoffen werkblad het mooist!

Graniet
Een granieten werkblad geeft je keuken een luxe uitstraling. Een granieten aanrechtblad is 100% een natuurproduct en daarom ook altijd uniek. Het is sterk, stootvast en slijtvast. Een granieten werkblad is krasbestendiger dan bladen van andere materiaalsoorten. Daarnaast is het werkblad hittebestendig. Om een granieten werkblad te onderhouden, is het van belang dat het regelmatig wordt geïmpregneerd. Impregneren is het doordrenken van een vaste stof met een andere stof, waardoor het keukenblad vochtwerend gemaakt wordt. Hierdoor trekt er minder vocht en vuil in. Verder is het verstandig om een granieten werkblad dagelijks met een sopje groene Dreft schoon te maken, net zoals bij een werkblad van kunststof.

Composietsteen
Een werkblad van composietsteen heeft een natuurlijke uitstraling en is, in tegenstelling tot een granieten werkblad, watervast. Een composieten werkblad is zeer hygiënisch: voedselresten trekken er namelijk niet in. Daarnaast is het werkblad gemakkelijk te onderhouden. Het hoeft alleen maar dagelijks schoongemaakt te worden met een sopje. Vlekken (vet, koffie, thee, rode wijn) behandelen met onverdunde groene Dreft. Dit even laten intrekken en met een doekje schoonmaken. Wanneer er diep ingetrokken vlekken (van inkt, verf, nicotine of viltstift) op het keukenblad zitten, kun je deze verwijderen met wasbenzine of terpentine. Dit geldt ook voor een kunststoffen of een granieten werkblad. Direct daarna spoel je het werkblad grondig met water en droog je het na. Kalkvlekken kun je verwijderen met schoonmaakazijn of met een huishoudelijke ontkalker. Om je keukenblad goed te onderhouden is het belangrijk dat je nooit agressieve reinigmiddelen gebruikt om het schoon te maken. Harde schuurmiddelen zoals staalwol of schuurpapier zijn dus uit den boze. Deze middelen beschadigen het oppervlak.

Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten werkbladen. Denk bijvoorbeeld aan een werkblad van hout, keramiek of glas. Kom gerust langs in onze showroom van JTW Keukens en laat je informeren door één van onze adviseurs. Maak hier een afspraak!