15.000m² wooninspiratie Service zit in ons DNA Klanten beoordelen ons met een 9.0
Sluiten

Trend: donkerbruin hout

Door Sophie
22/08/2023
kies voor donkerbruin hout in je interieur

Warmte, elegantie en tijdloze charme. Donkerbruin hout heeft zijn weg gevonden naar de harten van interieurliefhebbers. Zoals je ook kunt lezen in de woontrends en keukentrends van 2023 is donkerbruin hout hélemaal in. Deze interieurtrend omarmt de diepe, rijke tinten van donkerbruin hout en voegt een vleugje verfijning toe aan elke ruimte. Maar hoe kun je dit prachtige element het beste integreren in je interieur?

Waarom kiezen voor donkerbruin hout in je interieur?

Allereerst straalt het een gevoel van rust en gezelligheid uit, waardoor je huis een uitnodigende en comfortabele sfeer krijgt. Daarnaast is dit materiaal uiterst veelzijdig en past het bij zowel moderne als traditionele interieurstijlen. De diepe kleur voegt diepte toe aan elke ruimte en kan als prachtig contrast dienen tegen lichtere elementen.

“Donkerbruin hout wordt geassocieerd met luxe en heeft een ontzettend chique uitstraling.”

Bovendien is dit materiaal duurzaam en gaat het jarenlang mee, wat het een verstandige investering maakt voor je woning. Het vergt ook weinig onderhoud, wat het ideaal maakt voor drukke huishoudens. Of je nu kiest voor een donkerbruine eettafel, een boekenplank of zelfs een houten accentmuur, het brengt een tijdloze en verfijnde sfeer in je interieur die nooit uit de mode zal raken.

Kies je voor massief hout of een houtlook?

Echt massief hout is prachtig, duurzaam en elegant. Zo heb je diverse soorten, bijvoorbeeld: mangohout, teakhout, eikenhout en notenhout. Maar aan massief hout kan een flink prijskaartje hangen. Dus als je voor een betaalbaar meubelstuk of keukenfront wil gaan, kan je kiezen voor een houtlook. Zo kan je kiezen voor bijvoorbeeld houtfineer, lamulux of HPL. Houtfineer is een dun laagje hout dat verlijmd is op een MDF paneel, lamulux is beter bekend als ‘kunsthout’ en HPL zijn samengeperste laagjes composietplaat. De technieken van het maken van houtlook zijn tegenwoordig dusdanig goed dat het niet van echt te onderscheiden is.

Voordelen van houtlook:

Dankzij de hoogwaardige afwerking hebben de houtlook meubelen de uitstraling en het gevoel van echt hout, maar zijn ze zeer kras-, slijt- en stootvast en makkelijk in onderhoud. Daarnaast is houtlook zoals hierboven genoemd een stuk goedkoper dan massief hout. Dit maakt houtlook een héle populaire en budgetvriendelijke keuze.

Zo style jij donkerbruin hout in jouw interieur

Kleurenpalet

Donkerbruin hout kan moeiteloos worden gecombineerd met diverse kleurenschema’s en interieurstijlen. Ga je voor de populaire wabi sabi woonstijl? Denk dan aan aardse tinten zoals beige, taupe en crème voor een rustgevend effect. In een modern industrieel interieur biedt dit materiaal een warm contrast met metalen accenten. Voor een klassieke look kun je het combineren met diepe roodtinten en gouden details.

Contrast

Een slimme manier om donkerbruin hout te laten opvallen, is door het te combineren met lichte kleuren. Denk aan een lichtgrijze muur met donkerbruine meubels en accessoires. Het contrast zal je ruimte echt tot leven brengen. Ook het combineren van verschillende houtsoorten kan een mooi geheel vormen. Gebruik bijvoorbeeld een vloerkleed om deze elementen te verbinden.

Verfijnde accenten

Voeg subtielere accenten van donkerbruin hout toe met accessoires zoals bijvoorbeeld foto- & spiegellijsten, kandelaars, lampen, dienbladen, decoratieve items of bijzettafeltjes. Deze details brengen een vleugje warmte in elke hoek van je kamer.

Donkerbruin hout in de keuken

Bruine basis

Een bruine keuken met donkerbruin hout, donkerbruine frontjes of een donkerbruin werkblad straalt warmte en elegantie uit. Het diepe bruine kleurenschema creëert een gezellige sfeer. Het donkerbruine hout geeft de keuken een tijdloze uitstraling, terwijl het werkblad zowel duurzaam als stijlvol is. Ga voor één bruin element of combineer de bruine tinten in jouw keuken voor een chique uitstraling.

Subtiele touch

Ben je fan van deze trend maar hou je van subtiel? Kies dan bijvoorbeeld voor een houten bar aan jouw kookeiland. Dit element op zich brengt al veel sfeer mee in de keuken, maar door hem in de donkere tint te kiezen maakt het de ruimte helemaal compleet. Een andere subtiele toevoeging van deze trend is bijvoorbeeld een houten achterwand. Deze opties zijn zowel subtiel als stijlvol.

“Tip: combineer een donkerbruin houten frontjes met bijvoorbeeld zandgrijze of beige frontjes voor een luxe en subtiele look.”

In de wereld van interieur biedt donkerbruin hout een veelzijdige en aantrekkelijke optie. Met de juiste keuzes kun je deze trend naadloos integreren in je hele huis, van de woonkamer tot de keuken en slaapkamer: laat je creativiteit de vrije loop. Meer inspiratie? Volg ons op Facebook & Instagram. Hulp bij het toepassen van deze trend in jouw interieur? Kies voor persoonlijk interieuradvies bij onze interieurstyliste.