15.000m² wooninspiratie Service zit in ons DNA Klanten beoordelen ons met een 9.0
Sluiten

Wabi sabi interieur: een unieke woontrend

Door Sophie
07/06/2023
Zo creëer jij een wabi sabi interieur - Jansen Totaal Wonen

Wabi sabi is een interieurstijl die zijn oorsprong vindt in de Japanse filosofie en bekend staat om zijn eenvoudige, rustieke en minimalistische esthetiek. In tegenstelling tot de moderne interieurtrends die vaak draaien om perfectie en symmetrie, viert een Wabi sabi interieur juist de schoonheid van het imperfecte, vergankelijke en onvoltooide. De Wabi sabi woonstijl heeft veel overeenkomsten met de Japandi woonstijl. Benieuwd wat deze stijl inhoudt en wat het verschil met Japandi is? Lees gauw verder.

Hoe richt je een Wabi sabi interieur in?

Bij het inrichten van een Wabi sabi interieur draait alles om het creëren van een serene en kalme sfeer. Natuurlijke materialen zoals hout, steen en linnen worden veelvuldig gebruikt. Meubels hebben vaak een rustieke uitstraling en vertonen tekenen van veroudering of slijtage.

Minimaliseer je interieur

Om deze esthetiek thuis toe te passen, kun je beginnen met het opruimen en minimaliseren van je ruimte. Verwijder overbodige decoraties en laat de nadruk liggen op enkele zorgvuldig gekozen meubels en accessoires. Kies voor meubels met natuurlijke texturen en onvolmaakte details.

Kies de juiste verlichting

Gebruik verlichting om een warme en uitnodigende sfeer te creëren. Zachte, gedempte verlichting helpt om een rustige en ontspannen ambiance te bereiken. Zorg ook voor voldoende natuurlijk licht door gordijnen open te laten en ramen niet te verstoppen.

Decoreer met ruwe accessoires

Accessoires spelen ook een belangrijke rol in een Wabi sabi. Denk aan aardewerk met een ruwe textuur, handgemaakte keramiek en eenvoudige decoratieve stukken (vaasjes, potten en kandelaars) die de schoonheid van het alledaagse benadrukken. Planten en bloemen kunnen de ruimte tot leven brengen en zorgen voor een vleugje natuurlijke frisheid.

Omarm het natuurlijke aspect

Breng de natuur naar binnen door planten en bloemen toe te voegen. Kies voor planten die eenvoudig te onderhouden zijn en een rustgevende uitstraling hebben, zoals bonsaibomen, een olijfboom of varens.

Wat is het verschil tussen Wabi sabi en Japandi?

Beide woonstijlen lijken erg op elkaar en hebben ook diverse overeenkomsten. Zoals omschreven legt Wabi sabi de nadruk op de schoonheid van imperfectie en vergankelijkheid. Japandi interieur daarentegen combineert Japanse esthetiek met Scandinavische invloeden. Het is strakker, minimalistischer en brengt meer symmetrie. Japandi heeft een rustgevende uitstraling met lichte kleuren en natuurlijke texturen, terwijl Wabi sabi een meer organische en rustieke sfeer creëert. Beide stijlen hebben een kalmerende invloed, maar met subtiele verschillen in benadering. De toevoeging van lichte Scandinavische elementen bij Japandi is het grootste verschil tussen Japandi en Wabi sabi.

Kleurgebruik

Wat betreft kleuren is een Wabi sabi interieur meestal ingetogen en geïnspireerd door de natuur. Aardse tinten zoals beige, grijs, bruin en olijfgroen vormen de basis van het kleurenpalet. Deze kleuren stralen rust en harmonie uit en zorgen voor een kalme en uitnodigende atmosfeer.

Dit type interieur is een plek waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van het moderne leven en kunt genieten van eenvoud, rust en tijdloze schoonheid. Wil jij op de hoogte blijven van interieurtrends en de nieuwste meubels en accessoires? Volg ons dan via Instagram of Facebook!

Wil jij ook een Wabi sabi interieur bij jou thuis?

Ben jij ook fan van een Wabi sabi interieur en wil je hierover graag interieuradvies ontvangen?  Maak een afspraak met onze interieuradviseur Janin en kom langs in onze showroom!

interieuradvies