15.000m² wooninspiratie Service zit in ons DNA Klanten beoordelen ons met een 9.0
Sluiten

Met deze 5 tips kan jij de perfecte eetkamer inrichten

Door Sara
22/02/2024
Eetkamer inrichten bij Jansen Totaal Wonen

Ben je net verhuisd of is jouw eethoek toe aan verandering? Een eetkamer of eethoek inrichten kan een hele uitdaging zijn, omdat er ontzettend veel te kiezen valt. Geen zorgen, met deze 5 tips helpen wij je op weg om thuis een fijne eethoek te creëren!

Tip 1: bepaal het doel van jouw ruimte

Dat klinkt heel logisch, want een eethoek is toch om in te eten? Toch is dit voor veel mensen verschillend. Sommigen hebben een eettafel of bar in de keuken en gebruiken hun eetkamer alleen voor speciale gelegenheden. Anderen geven de voorkeur aan een ruimtelijke eethoek of creëren een knusse hoek voor gezellige diners. Denk na over of je een grote eettafel nodig hebt voor grote gezelschappen of dat een intieme setting voor jouw gezin voldoende is. Zodra je helder hebt welke sfeer je wilt bereiken en het doel van de ruimte kent, ben je klaar om de eethoek optimaal in te richten.

Tip 2: Kies de eettafel

Het kiezen van de perfecte eettafel kan een uitdaging zijn, gezien de ontzettend ruime keuze van vandaag de dag. Ronde eettafels, houten eettafels, bartafels, zwarte eettafels, ovale eettafels en zelfs eettafels met organische vormen behoren allemaal tot de mogelijkheden. Bij het kiezen van een eettafel is het essentieel om met drie basisaspecten rekening te houden: de vorm, het formaat en het materiaal. Bovendien spelen andere factoren ook een rol, zoals het type tafelpoot dat je mooi vindt en de gewenste kleur van de tafel.

Een belangrijke eerste keuze die je maakt, is die tussen een lage tafel en een bartafel. Heb je een relatief kleine ruimte en wil je die optisch mooi vullen? Dan past een bartafel perfect in het plaatje.

“Zoek je een unieke tafel die je niet in iedere woonkamer ziet staan? Kies dan voor een eettafel met een organisch, driehoekig óf eivormig blad.”

Tip 3: Kies de eetkamerstoelen

Zodra je de ideale eettafel of bartafel hebt geselecteerd, begint de zoektocht naar de perfecte eetkamerstoelen. Ook hierbij heb je de keuze uit een breed scala aan stoelen, namelijk stoelen zonder of met armleuning, barkrukken of zelfs een eetkamerbank. Het is belangrijk om te kijken welke eetkamerstoelen volgens jou de ‘WOW-factor’ hebben en helemaal passen in het plaatje van jouw perfecte eethoek. Wellicht wil je bepaalde kleuren uit je interieur terug laten terugkomen in de stof van de eetkamerstoelen, of je hebt al een specifieke woonstijl in gedachten waarmee je de eethoek gaat inrichten. Neem de tijd om deze keuzes te maken en creëer zo een eetruimte die perfect aansluit bij jouw persoonlijke smaak en stijlvoorkeuren.

“Heb je huisdieren of kinderen? Kies dan voor een eetstoel die eenvoudig schoon te houden is. Bijvoorbeeld een exemplaar van kunststof.”

Mix & match

Zodra je jouw persoonlijke stijl hebt bepaald en weet hoeveel zitplaatsen je graag rondom de eettafel wilt, is het tijd om keuzes te maken! Creëer een rustige uitstraling door alle stoelen in dezelfde stijl en kleur te kiezen. Als je toch wat variatie wilt, overweeg dan om één model eetstoel in verschillende stoffen of kleuren te nemen, of kies een model dat beschikbaar is met en zonder armleuning!

Voor een knusse uitstraling is een eettafel met een bank tegen de muur zeer geschikt, vooral als jouw eettafel in de hoek van de kamer staat. Als je echt wilt uitpakken en de eethoek het middelpunt van jouw woning wilt maken, aarzel dan niet om verschillende eetstoelen met elkaar te combineren. Diversiteit in het model, materiaal en kleur kan prachtig samenkomen en zorgt ervoor dat jouw eethoek allesbehalve saai is!

Tip 4: Kies de verlichting

De keuze van verlichting maakt het verschil tussen het creëren van de perfecte ambiance of het missen van de gewenste sfeer. Het is ook hierbij van cruciaal belang om rekening te houden met het doel van de ruimte bij het kiezen van de juiste verlichting. Als de ruimte primair bedoeld is voor dineren, komt een zachte sfeerlamp goed tot zijn recht. Echter, als de ruimte ook dient als werkplek of voor andere activiteiten zoals puzzelen, kan helderder licht wenselijk zijn.

“Tip: kies voor een dimbare lamp. Zo heb je voor ieder moment aan tafel het juiste type licht.”

Hoewel het gebruikelijk is om een hanglamp boven een eettafel te plaatsen, kan een vloerlamp met een opvallende boog ook een aantrekkelijke blikvanger zijn in de eethoek. Als dit niet helemaal in lijn is met jouw stijl, blijft een hanglamp een uitstekende keuze.

Als je een hanglamp kiest in de vorm van jouw eettafel zul je nooit de plank misslaan! Heb je gekozen voor een ronde eettafel? Dan komt hier een bijpassende ronde hanglamp goed tot zijn recht! Voor een rechthoekige of langwerpige tafel is het juist stijlvol om te kiezen voor een langwerpige hanglamp, waardoor elk gedeelte van de tafel effectief wordt verlicht. Zo wordt de verlichting niet alleen functioneel, maar ook een esthetische toevoeging aan de ruimte.

Tip 5: Maak de eetkamer af

Nu je de essentiële elementen voor je eethoek hebt gekozen, is het tijd om de ruimte compleet te maken. Voeg een dressoir, boekenkast of buffetkast toe voor de finishing touch. Deze bieden niet alleen opbergruimte voor borden, glazen, tafellakens en spelletjes, maar voegen ook stijl en functionaliteit toe aan de ruimte.

Een vloerkleed onder de eetset leggen is een uitstekende manier om de ruimte sfeervoller en gezelliger te maken. En last but not least, plaats accessoires op tafel. Kies bijvoorbeeld voor een prachtige vaas met bloemen, of ga voor een stijlvol dienblad met kaarsen en waxinelichthouders. Na het toevoegen van deze persoonlijke accenten is jouw eethoek helemaal klaar!

Hulp nodig bij het inrichten van jouw eetkamer?

Kies dan voor woon- of interieuradvies door Jansen Totaal Wonen! Onze interieurstylisten en meubeladviseurs staan dagelijks voor jou klaar om je te helpen met al jouw woonvragen.

woonadvies bij Jansen Totaal Wonen