Klanten beoordelen ons met een 9.0 15.000m² woonplezier Service zit in ons DNA
Sluiten

Wat voor houten eettafel kies jij?

Door Amber
18/12/2019
Afbeelding voor Wat voor houten eettafel kies jij?

Houten eettafels zijn stijlvol én brengen warmte in het interieur. Precies daarom zijn houten eettafels helemaal van dit moment. Ben jij op zoek naar een houten eettafel?

Dan kan je waarschijnlijk wel wat hulp gebruiken. Er is namelijk zoveel keus op het gebied van houten eettafels. Zo heb je verschillende soorten hout, verschillende afwerkingen en verschillende looks! Om door de bomen het bos weer te zien, geven wij je in deze blog tips en uitleg over houten tafels en de behandeling hiervan.

Kies jouw perfecte eettafel

Welke stappen zijn er?

Wanneer je op zoek gaat naar een houten tafel is allereerst de vorm van de tafel belangrijk. Wil je een ronde, rechthoekige of ovale tafel?  Bij iedere vorm tafel zijn andere voordelen. Wil je weten wat voor soort tafel jij het best kan kiezen? Ga dan naar deze blog, daarin leggen wij het allemaal heel gemakkelijk uit. Wanneer je daar over uit bent is het natuurlijk tijd voor de stappen op het gebied van de keuze van de behandeling van het hout en het soort hout. 

kies een houten eettafel bij Jansen Totaal Wonen

Een behandeld of onbehandeld blad?

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het behandelen van een houten blad. Zowel het soort hout als de voorbehandeling zorgen voor bepaalde keuzes van behandeling. Bij onbehandeld hout kan je zelf de keuze maken of je voor een olie of voor een lak wil gaan. Is het blad bij aankoop al behandeld met een olie? Dan kun je alleen nog de olie gebruiken voor onderhoud. Hetzelfde geldt voor een lak.

Voor een tafel met een laklaag kan er gekozen worden voor een matte lak of voor een zijdeglas lak. Het gaat hierbij puur om jouw smaak. Wil jij graag dat je tafel geen glanslaag heeft? Dan is het gebruik van een matte lak de beste keuze voor jou! Deze mat polish is een uitbreiding van de matte lak en is makkelijk in onderhoud én ideaal voor een tafel die vaak gebruikt wordt. Wil je een tafel beschermen met een olielaag? Dan is er de keuze uit een olie beschermingsset of een greenfix olie. Daarbij kan de beschermingsset alleen gebruikt worden als de tafel al in de olie is gezet.

Greenfix kan gebruikt worden voor zowel onbehandelde als behandelde tafels. Deze behandelingen gelden voor tafels van niet-tropische houtsoorten. Daar heb je namelijk een andere behandeling voor. De Teak fix is een perfecte behandeling voor onbehandeld tropisch hardhout zoals tafelbladen van teak. Een blad van accacia hout of mango hout kan echter weer met een mat polish behandeld worden. Twijfel je over welk onderhoud je moet kiezen? Of weet je niet of jouw tafel met een olie of een matte lak is behandeld? Onze woonexperts staan voor jou klaar om jou vragen te beantwoorden.

Behandelen met een matte lak

Het behandelen met een matte lak, ook wel mat polish genoemd, is geschikt voor eikenhout, mango hout en accacia hout. Een matte lak is een transparante laag en geeft het hout een echte hout look zonder glanslaag. De natuurlijke look en feel van het hout wordt zo beschermd en bewaard. Je kunt kiezen voor een clean & care mat lak of een matt polish. Vooral de mat polish is ideaal aangezien het makkelijk in onderhoud is doordat het minder vaak herhaald hoeft te worden. 

Matte lak bij Jansen Totaal Wonen

Behandelen met een glanzende lak

Vind jij het mooi als een houten tafel een glanzende laag heeft? Dan kun je het best de zijdeglans kiezen als optie. Deze lak geeft een mooie glanzende laag en houdt de tafel in topconditie. Het frist de kleur op en camoufleert fijne krasjes of warmtekringen of vochtkringen. Er is hier alleen keuze voor een set met houtreiniger en zijdeglans lak. Ook deze behandeling is geschikt voor eikenhout, mangohout en accacia hout. 

Behandelen met een olie

Je kunt er ook voor kiezen om een houten tafel te behandelen met olie. Als de tafel al is behandeld dan kan je alleen gebruik maken van een olie & care kit. Heb je een onbehandelde tafel en wil je deze graag behandelen met olie? Dan kun je kiezen voor een greenfix olie. Deze olie is voor zowel onbehandelde als behandelde tafels geschikt. De Greenfix is daarbij op plantaardige basis ontwikkeld.  

Behandelen met teak fix

Natuurlijk zijn er ook tafelbladen gemaakt van tropisch hardhout. De teak fix is daar speciaal voor ontwikkeld omdat tropisch hardhout een andere samenstelling heeft dan een houtsoort als eikenhout. Deze teak fix zorgt voor een bescherming tegen verkleuring en vocht. 

Behandelen van de tafel met teak fix

Onderhoud van een mat gelakte tafel

Onderhoud van een geoliede tafel